ePrešeren

kulturni dan 'na daljavo' za učence od 7. do 9. razreda osnovnih šol ter za srednješolce

Dolžina: 90 minut

V teh negotovih časih, ko je obisk gledališč ali drugih kulturnih ustanov praktično nemogoč, smo za vaše učence pripravili kulturni dan 'na daljavo'. Pripravili smo dve vsebinsko različni verziji - eno za osnovnošolce in drugo za srednješolce. Upamo, da bomo z malo drugačnim pristopom do izvedbe kulturnega dne vsaj nekoliko razbili enoličen vsakdan učencev, ki se do nadaljnjega šolajo od doma in vsaj malo razbremenili vas.

Potek e-kulturnega dne

Kulturni dan bo potekal v dveh delih po 45 minut.

Prvi del bo zelo uporabna in zabavna multimedijska delavnica mnemnotehnik na primerih zapomnjevanja dejstev o življenju in ustvarjanju Franceta Prešerna. V njej se bodo učenci naučili nekaj novega o našem največjem pesniku, zraven pa osvojili še tehniko pomnjenja, ki jim bo lahko prišla zelo prav tako pri pouku slovenščine kot pri drugih predmetih.

Drugi del pa bo zanimiva virtualna ekskurzija po krajih in dogodkih, ki so zaznamovali življenje Franceta Prešerna. Z Google Street View se bomo sprehodili do njegove rojstne hiše, Prešernovega spomenika in Trnovega. Nato pa iz geografije in Google Maps preskočimo do vodovja, rek in Povodnega moža, si na kratko ogledali podvodni posnetek Ljubljanice in se pogovarjali o prenesenih pomenih ter o tem, kaj vse lahko pomeni ples Povodnega moža in Urške v vodo. Drugi del se zaključi z mini kvizom, kjer preverimo, če so si učenci zapomnili tista dejstva, s katerimi smo se na začetku igrali.

Tehnična navodila

Kulturni dan bo potekal preko spletnega javljanja v živo, na YouTube kanalu v živo (YouTube live) kot zaprti dogodek. Dostop bo omogočen samo povabljenim s povezavo. Prednost tega načina je tudi, da dogajanje učenci lahko sproti preko tipkovnice komentirajo v klepetalnici in tako se izvajalec Nik Škrlec na njihova vprašanja in predloge odziva sproti.

Za lažjo predstavo greste lahko že danes na spletno stran http://nikskrlec.com/epreseren, kjer najdete predpripravljeno spletno stran kulturnega dneva.

O Niku Škrlecu

Nika verjetno pozna večina mladih v Sloveniji. Poleg tega, da je večkrat nagrajeni dramski igralec, je tudi voditelj kultnega kviza Male sive celice, rekorder v recitiranju decimalk števila π in (še neuradni) Guinnessov rekorder v sestavljanju rubikovih kock pod vodo z enim vdihom.

Predstavi Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk ter Hevreka! sta doživeli izjemen uspeh tako v strokovni javnosti kot pri gledalcih. Prva se že približuje 100. ponovitvi, zanjo pa je prejel tudi dve igralski nagradi in sicer Akademijsko Prešernovo nagrado ter Severjevo nagrado za igralske stvaritve študentov dramske igre, predstava v celoti pa je na Tednu slovenske drame 2017 dobila nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva. Obe predstavi sta bili uvrščeni v katalog predstav Zlata paličica ter prejeli oznako 'kakovostna predstava'.

Kolofon in kontakt

Izvaja: Nik Škrlec Producentka: Mija Špiler Produkcija: Kulturno umetniško društvo Dveh Kontakt: Mija Špiler, mija.spiler@gmail.com, 041 852 516

test.png
fotka.png