ePrešeren

kulturni dan 'na daljavo' za učence od 7. do 9. razreda osnovnih šol ter za srednješolce

Kulturni dan na daljavo smo izvajali v času epidemije, ko je šolanje potekalo na daljavo.

Dolžina: 90 minut

V negotovih časih epidemije korone, ko je obisk gledališč ali drugih kulturnih ustanov praktično nemogoč, smo za učence pripravili kulturni dan 'na daljavo'. Pripravili smo dve vsebinsko različni verziji - eno za osnovnošolce in drugo za srednješolce. Upamo, da bomo z malo drugačnim pristopom do izvedbe kulturnega dne vsaj nekoliko razbili enoličen vsakdan učencev, ki se do nadaljnjega šolajo od doma in vsaj malo razbremenili vas.

Potek e-kulturnega dne

Kulturni dan je potekal v dveh delih po 45 minut.

Prvi del je zelo uporabna in zabavna multimedijska delavnica mnemnotehnik na primerih zapomnjevanja dejstev o življenju in ustvarjanju Franceta Prešerna. V njej se bodo učenci naučili nekaj novega o našem največjem pesniku, zraven pa osvojili še tehniko pomnjenja, ki jim bo lahko prišla zelo prav tako pri pouku slovenščine kot pri drugih predmetih.

Drugi del pa je zanimiva virtualna ekskurzija po krajih in dogodkih, ki so zaznamovali življenje Franceta Prešerna. Z Google Street View se bomo sprehodili do njegove rojstne hiše, Prešernovega spomenika in Trnovega. Nato pa iz geografije in Google Maps preskočimo do vodovja, rek in Povodnega moža, si na kratko ogledali podvodni posnetek Ljubljanice in se pogovarjali o prenesenih pomenih ter o tem, kaj vse lahko pomeni ples Povodnega moža in Urške v vodo. Drugi del se zaključi z mini kvizom, kjer preverimo, če so si učenci zapomnili tista dejstva, s katerimi smo se na začetku igrali.

Zrelostni izpit

gledališka predstava za mlade

premiera: 2021

Avtorica besedila: Jera Ivanc

Igrata: Nik Škrlec, Domen Valič

Dramaturgija: Jera Ivanc

Scenografija: Sara Slivnik

Asistentka scenografije: Maruša Mali

Oblikovanje svetlobe: Ian Stergar

Izvršna produkcija: Mija Špiler

Produkcija: KUD S. N. G., Društvo Dveh, Cankarjev dom in Mestno gledališče Ptuj

Projekt nastaja s podporo MOL.

Predstava Zrelostni izpit želi srednješolce nagovoriti v stresnem trenutku pričakovanja mature kot vseobsegajočega izpita ter njihov usmerjeni pogled za trenutek razširiti in jim tako omogočiti trenutek refleksije.

V predstavi se igralca sprašujeta o smislu šolanja ter hkrati poskušata poiskati izvorno povezavo med maturo iz slovenščine in človekom ter učni snovi vrniti njen prvotni smisel, za katerega se med intenzivnimi pripravami na maturo včasih zdi, da je izgubljen. Literatura, o kateri se učimo, velikokrat deluje odbijajoče ravno zaradi dolžnosti, v resnici pa skriva zakladnice človeškega raziskovanja, znanja in umetnosti.